В България

Срещата в България бе от 6 до 10 май 2012 г.

На 6 май посрещнахме гостите от Турция, Румъния и Полша, настанихме ги в хотела и оставихме свободно време за отмора.

На 7 май гостите бяха посрещнати в малкото ни училище в с. Църквица по традиционен български обичай. Запознахме ги с учениците, разгледаха класните стаи и екокъта в двора на училището. Директор Д. Дойкова презентира образователната система в България и дейностите в ОУ „Христоо Ботев” с. Църквица. Учениците, които работят по проекта представиха постановка на тема „Различни, но еднакви”, запознаха ни с правата на децата по света и апелираха за тяхното спазване. Учителите гости също представиха презентации относно продуктите по проекта към СП „Коменски”.

На 8 май отпътувахме за гр. Балчик, където партньорите останаха силно впечатлени от Ботаническата градина и Двореца на румънската кралица Марина. Минахме и през Варна, където посетихме Делфинариума.

9 май- Деня на Европа, отпразнувахме с тържествен концерт в училището, с много танци, песни и хора. В знак на приятелството, което създадохме с партньорите, засадихме дръвче в двора на училището с почва от четирите страни. Неизбежно бе да не ги запознаем с националния ни символ „Мадарски конник”, с известния в Шумен паметник „Създатели на българската държава” и най-голямата джамия на Балканския полуостров „Томбул джамия”. Осъществихме учителска конференция за крайните продукти от проекта и последните предстоящи дейности.

И така бързо изминаха дните: в работа, забавления, екскурзии, емоции покрай общуването на английски език и тъга, че това е последната среща на учениците ни с приятелите им извън граница.

След усиленият труд по проекта си направихме равносметка, че партньорството ни по проект „Коменски” даде своите „плодове”:
1.     Учениците обогатиха чуждоезиковите си умения.
2.     Развиха уменията си за работа с ИКТ. ;
3.     Усвоиха важна географска и историческа информация за страните–партньори в проекта;
4.     Преоткриха своите лични умения и компетенции и се превърнаха в дизайнери.
5.     Създадоха приятелства извън границите на България.